Neurofeedback is een trainingsmethode waarbij verschillende gebieden in de hersenen worden getraind. Daardoor kunnen allerlei klachten verminderen of geheel verdwijnen. Het is een wetenschappelijk onderbouwde training die al tientallen jaren in de medische wereld wordt toegepast.

Tijdens neurofeedback training luister je naar muziek en/of kijk je naar ontspannende beelden. Ondertussen meet het systeem de mate van hersenactiviteit. Wanneer de aandacht verslapt, geeft het systeem automatisch ‘feedback’: het beeld en/of geluid wordt een fractie van een seconde stopgezet. Deze  pauzes triggeren de hersenen om opnieuw te focussen. Op deze manier leren de hersenen om een meer stabiel en evenwichtig patroon te vinden. Ze laten oude patronen los en leren op een nieuwe manier te functioneren: flexibel en veerkrachtig.

Er zijn verschillende manieren om neurofeedback training te geven. BreinFlex werkt met de Zengar NeurOptimal® methode. Deze methode heeft veel voordelen: als enige systeem geeft het de hersenen feedback in een uitgebreid spectrum van frequenties. In plaats van te focussen op één aandachtsgebied, biedt deze methode een complete aanpak. Het systeem spreekt het zelf-organiserend vermogen van de hersenen aan. De hersenen leren dus zelf, zonder dat een trainer het brein een bepaalde richting uit stuurt. Nog een voordeel: bij aanvang is geen dure QEEG meting nodig.

Neurofeedback training werkt bij 70-90% van de mensen. De resultaten zijn blijvend.

Tijdens de training zit je in een comfortabele stoel. Op verschillende plaatsen op het hoofd worden sensoren geplakt, die hersengolven doorgeven. De sensoren vangen alleen signalen op, ze geven dus geen signalen terug naar de hersenen.
De training duurt ongeveer 35 minuten. Je luistert naar muziek en/of kijkt naar ontspannende beelden, verder hoef je niets te doen. Tijdens het luisteren en kijken meet het systeem je hersenactiviteit. Af en toe ‘hapert’ het beeld en geluid heel even; dit is de feedback die je hersenen het signaal geeft om opnieuw te focussen. Het leerproces gaat dus vanzelf.
Neurofeedbacktherapie is een prettige training. Je kunt even heerlijk ontspannen. Daarom is deze training ook voor kinderen een plezier!

Werkt het echt?

Er zijn verschillende studies die de positieve effecten van neurofeedback training beschrijven. Er zijn echter ook sceptici die niet overtuigd zijn van deze methode om de hersenen te trainen. Dat is ook niet zo gek: b.v. psychologen en psychiaters zijn van oudsher gewend om problemen aan te pakken door middel van therapie en medicatie. Behandelaars in het reguliere traject weten soms weinig van neurofeedback en schuiven het dan ten onrechte in de ‘vage, alternatieve’ hoek.

Gelukkig is er steeds meer positieve aandacht voor neurofeedback. En dankzij steeds meer gedegen wetenschappelijk onderzoek zijn de positieve effecten ook meetbaar. Nederland loopt hierbij achter op Amerika. De American Academy of Pediatrics (AAP) concludeerde in 2013 op basis van wetenschappelijk onderzoek dat neurofeedback één van de beste behandelingen voor ADHD is (zie artikel hieronder). Voor de tweede keer op rij staat een behandeling met neurofeedback op de eerste plaats. Neurofeedback is volgens de AAP net zo effectief als de combinatie van medicijnen en gedragstherapie.

Hieronder het betreffende artikel. Bron: Nederlands Instituut van Psychologen

 

Neurofeedback gelijkwaardig alternatief bij ADHD 

Goed nieuws voor kinderen en ouders die lijden aan Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), maar liever geen medicatie (meer) willen gebruiken. De American Academy of Pediatrics (AAP) concludeert op basis van wetenschappelijk onderzoek dat neurofeedback één van de beste behandelingen voor ADHD is.

Verheugd
De sectie Neurofeedback bij het NIP is verheugd met het advies van de Amerikaanse beroepsvereniging die 60.000 specialisten op het gebied van kinderen en jeugd vertegenwoordigt. De AAP brengt iedere zes maanden richtlijnen uit voor behandelaars van psychische aandoeningen en voor de tweede keer op rij heeft een behandeling met neurofeedback dezelfde rating (level 1) als medicatie met gedragstherapie.

Effectief
Nu is aangetoond dat neurofeedback wetenschappelijk gezien een vergelijkbaar evidentie niveau heeft als medicatie, hoopt de sectie deze boodschap, op basis van degelijk onderzoek, binnenkort aan de Nederlandse gezondheidsautoriteiten over te brengen. Qua effectiviteit lijkt neurofeedback beter dan gedragstherapie, en vergelijkbaar met psychostimulantia, voor het verbeteren van aandacht en impulsiviteit.

Bron: Nederlands Instituut van Psychologen